Lubisz eksperymenty z kawą ? Wypróbuj Chemex !

Trochę historii… Chemex został zaprojektowany w 1941 r. a stanie Massachusetts w Stanach Zjednoczonych. Od tamtej pory zyskał miano jednej z najbardziej popularnych metod parzenia kawy.

Do przygotowania wyjątkowego naparu , oprócz samego dzbanka , będziemy potrzebować świeżo zmieloną kawę , filtr papierowy oraz uwaga… WODĘ !!! (szok 😀 )

Szkło, z którego wykonany jest Chemex , jest żaroodporne i obojętne chemicznie, co daję nam pewność, że nasza kawa będzie miała jej dziewiczy smak 😛

Po podgrzaniu wody do temperatury ok 88-94 stopni , w naczyniu umieszczamy filtr i przelewany go wodą, po czym filtr zdejmujemy, wylewamy wodę z naczynia i zakładamy go ponownie. Pozwoli nam to pozbyć się papierowego posmaku z naszej kawy 😉

Następnie sprawnie sięgamy po naszą kawę, 6 gram kawy na 100ml wody. Wsypujemy potrzebną ilość kawy do filtra i zalewamy tyle , żeby kawę wstępnie nawilżyć, odczekujemy 30-40 sekund i możemy zalać całość. Parzenie powinno nam zająć ok 3-4 minuty , jeśli kawa przefiltruje się szybciej, oznaczać to będzie , że była zbyt drobno mielona.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *